Arhivă blog

joi, 11 august 2011

Florina Aprofirei, ''revoluţionară": „Dacă spun că merit banii,înseamnă că-i merit!“

Florina Aprofirei nu lipseşte de la prezidiul întâlnirilor BloculuiNaţional al Revoluţionarilor,format din oamenii lui Ion Iliescu

 







Florina Aprofirei este luptătoare cu merite deosebite în Revoluţie, deşi în decembrie 1989 abia împlinise 10 ani. Devine agresivă când este întrebată de banii pe care-i primeşte de la stat. Florina Aprofirei (născută la 8 decembrie 1979) este secretara lui Dorin Lazăr Maior, fost deputat PSD şi actual preşedinte al Asociaţiei „Braşov Decembrie 1989“.

Insistăm asupra cazului Aprofirei fiind că este „revoluţionara" cea mai tânără din lista luptătorilor remarcaţi în Revoluţie. Când a căzut Ceauşescu, Florina abia împlinise 10 ani. Aprofirei este un bun exemplu de impostură cu ramificaţii la nivel înalt. O ciudată relaţie de prietenie a legat-o de omul de afaceri şi fostul parlamentar PSD Dorin Lazăr Maior (care este cu 20 de ani mai în vârstă decât ea). Maior este şi preşedintele Asociaţiei „Braşov Decembrie 1989" şi al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (cei de sub aripa lui Ion Iliescu). 
Lista din 2006  
Unul dintre documentele care se află în dosarul de revoluţionară al Florinei Aprofirei este o controversată listă apărută în 2006, în care cinci foşti angajaţi ai Comitetului Judeţean Braşov enumeră 107 persoane ca fiind prezente în clădirea fostului organ de partid în perioada 22-25 decembrie 1989. Ca să nu bată la ochi, pe liste au fost inseraţi şi câţiva revoluţionari cunoscuţi din Braşov. L-am întrebat pe Dorin Lazăr Maior, preşedintele revoluţionarilor braşoveni, cum a fost posibil ca la 16 ani de la Revoluţie să apară o listă cu 107 persoane alcătuită din amintirile unei telefoniste, unei stenodactilografe şi altor funcţionari din administraţia fostei judeţene de partid. Ne-a răspuns nonşalant:  „Oamenii sunt confirmaţi de mai mulţi salariaţi. Lista originală e reală. Apoi, ea a circulat sub mai multe forme. Unele nume au fost adăugate, altele - scoase. La unele dosare poate apărea sub altă formă. Aprofirei apare pe listă. Eu cred că lista e reală".
Conjuraţia... 
Şefii revoluţionarilor sfidează bunul-simţ şi spun că totul este în regulă în cazul copiilor de 10-14 ani cu certificate de luptători. Conjuraţia imposturii funcţionează. Deşi se află în tabere aparent diferite, George Costin, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), şi Dorin Lazăr Maior merg pe aceeaşi linie în cazul „Aprofirei". 
Costin spune: „M-am uitat în dosarul lui Aprofirei. Are o poză cu ea acolo. Se vede clar că este ea". E un mister cum a recunoscut-o Costin pe Aprofirei care avea 10 ani la Revoluţie iar acum are 31. Aceeaşi poză este invocată şi de către Raymond Luca, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor (comisia care verifică probele din dosare). „Apare într-o poză, în braţele tatălui ei. Fotografia e clară şi nouă ni s-a părut că este ea".
Ciudat e că tatăl Florinei Aprofirei nu a avut niciodată certificat de revoluţionar. SSPR nu ne-a furnizat dosarul Florinei Aprofirei („e în mapă la departamentul «Juridic», o să vă comunicăm" a fost răspunsul SSPR la solicitarea noastră), deşi revoluţionarii sunt plătiţi de stat cu peste 2.000 de lei (bani publici) lunar. Legea 341/2004 defineşte termenul de luptător în Revoluţie: „cel care, în perioada 14-25 decembrie 1989, a mobilizat şi a condus grupuri sau mulţimi de oameni, a construit şi a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-a apărat până la data judecării dictatorului".
„Adevărul" militează în continuare pentru anularea tuturor beneficiilor pentru luptătorii remarcaţi în Revoluţie.  
Învinuită de şantaj  
Aprofirei a fost învinuită în 2006, alături de Dorin Lazăr Maior, de şantajarea unor oameni de afaceri din Braşov. A fost acuzată că a încercat să şantajeze un director de bancă şi doi administratori de firme în „scandalul băncii Romexterra".

"Copiii merită certificate pentru că au avut rol mobilizator, au fost urcaţi pe tancuri şi au fost trimişi să se strecoare şi să deschidă uşi."
Raymond Luca -Preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor

„Poa' să vină şi ancheta lu' peşte"



Aprofirei este protejată de Dorin Maior (al doilea din dreapta)  Foto: portalulrevolutiei.ro


„Adevărul": Care a fost activitatea dumneavoastră la Revoluţie? Aveaţi 10 ani şi nu ştiu cum vă încadraţi în Legea Recunoştinţei.
Florina Aprofirei: Citiţi legea şi o să vedeţi.
  Am citit-o...
Şi cred că au mai fost copii, nu sunt singura. Au fost la Revoluţie şi copii în cărucior, bebeluşi... 
  Aţi fost cu părinţii sau singură? Că părinţii dumneavoastră n-au certificat de revoluţionar... 
Dar ce vă interesează exact? Faceţi anchetă cu mine, sau ce?
 Mă interesează ce aţi făcut la Revoluţie.
D
ar cu ce drept mă întrebaţi ce am făcut eu la Revoluţie? Sunteţi doar un ziarist. De fapt, nici nu ştiu dacă sunteţi sau nu ziarist.
 
Rămâne să verificaţi. Vă întreb pentru că luaţi nişte bani, fraudulos, de la stat.
 
Nu iau de la stat. Certificatul e luat conform Legii 348 (n.r. - e vorba de Legea 341) pe 2004. L-am făcut absolut legal, deci care e problema?
  Indemnizaţia aia pe care o luaţi e din bani publici, să ştiţi. 
Nu e din niciun ban public.  
  Vă asigur că e vorba de bani publici. 
Credeţi-mă că ştiu mai bine ca dumneavoastră. Nu ştiu de ce nu verificaţi câţi bani fură cei de la guvernare acuma. 
  În lege scrie că luptători remarcaţi în Revoluţie, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, sunt cei care au condus coloane de oameni şi cei care au făcut baricade. Asta aţi făcut? 
Deci, atâta timp cât mi-a fost acordat acest certificat, vă rog să întrebaţi la cei care mi l-au verificat şi la cei care mi l-au dat.  
  V-am întrebat numai ce aţi scris în declaraţia de la dosar.  
E problema mea. Şi nu vă spun niciun cuvânt. Nu sunteţi organ de anchetă.  
  Vi s-a părut că vă întreb ca un organ de anchetă? Vă întreb pentru că noi scriem despre dumneavoastră şi e firesc să vă întreb. Pentru că poate v-aţi luptat cu ei sau aţi înfruntat pericole.  
Am văzut eu ce scrieţi în ziare. Scrieţi în funcţie de cine vă plăteşte. 
  Greşiţi. 
Eu ştiu clar ce am făcut la vremea aia. Am declarat. Verificaţi, că mai sunt copii-revoluţionari. 
  Ştiu că mai sunt, dar sunt pe fals, ca şi dumneavoastră. 
Şi din toţi, numai pe mine m-aţi găsit?  
  Spuneţi că meritaţi titlul acesta şi banii... 
Da, clar. 
  Dar nu puteţi să ne spuneţi care vă sunt meritele... 
Dacă eu vă spun că îi merit, înseamnă că-i merit.  
  Să încheiem cu o amintire de la Revoluţie... 
Ţi-am mai spus că eşti un simplu ziarist. Sau care parte n-o înţelegi?! Poate să vină şi Dumnezeu din cer, poa' să fie şi organu' lu' peşte de anchetă. Mi s-a acrit de chestiile astea. De făcături şi de toate prostiile. 
  Ce făcături, doamnă? Nu e nicio făcătură că aveaţi 10 ani la Revoluţie şi o să luaţi bani toată viaţa pe chestia asta.  
Ştiu eu cine vă comandă!
  Monitorul Oficial e public, acolo apăreţi şi dumneavoastră printre revoluţionari şi e la mintea cocoşului că un copil de 10 ani nu poate fi luptător remarcat cu merite deosebite în Revoluţie.  
Extraordinar... ce să spun! Înseamnă că n-ai nici mintea cocoşului!

autor: Cristian Delcea, Mihai Voinea  - Adevarul  11 august 2011