Arhivă blog

luni, 9 mai 2011

ISLANDA - Revoluţia de catifea din 2008!

  Dacă la alţii  se poate , la români este imposibil!

http://www.taringa.net/posts/noticias/9443668/Islandia-revolucion-silenciosa.html

Am primit de curand  pe mail, un articol aparut in Spania despre veritabila "revoluție" din Islanda. La știrile tv nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.
În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie Constituţia. Şi toate acestea paşnic.
O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani: Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu? Iata pe scurt, istoria evenimentelor:
- 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.
- 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoava demisia  primului-ministru şi a membrilor guvernului in bloc.
- Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune  rambursarea  datoriei catre Marea Britanie şi Olanda,avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze trebuie sa  plateasca  lunar pentru următorii 15 ani.
- 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa  referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi  anunţa că se va consulta poporul. La referendumul, organizat în luna martie  93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
- Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea  mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toti  bancherii implicati, pleacă din ţară.
- În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.
- Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran.Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică , din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar  sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională  începe activitatea în februarie 2011 prezinta un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară.
Noua Constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative. Aceasta este scurtă istorie a "revoluţiei" din Islanda:
- demisia guvernului în bloc,
- naţionalizarea băncilor,
- un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile  economice,
- închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.
S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană?
S-au facut comentarii cu privire la acest lucru în  talk shaw-urile politice? 
S-au văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînţeles că nu.
 Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se împotrivească întregului sistem şi să ofere o lecţie de democraţie întregii lumi.

Urmariti site-ul Camerei de Comert a Islandei
http://www.vi.is/files/2011.04.15%20Iceland%20Chamber%20of%20Commerce%20-%20Status%20Report