Arhivă blog

marți, 18 august 2015

Afacerile transpartinice ale lui Ion MORARU zis “Nenea” ( fostul UTC-ist „combinator-sef” al lui Nicu Ceausescu)

Am reluat un articol incendiar aparut in ziarul STRADA care a desfasurat o ancheta jurnalistica despre  "activitatile" Secretariatului General al Guvernului(SGG)

Ion MORARU ocupa functia de secretar de stat la SGG in perioada 2001-2004, in Guvernul condus de Adrian Nastase. “Zelosul” Ion Moraru, senator PSD in legislatura 2004-2008,  este numit de in functia de secretar de stat la SGG,de catre premierul Emil Boc,unde altfel este si acum. Observam ca fostul “utecist” este condamnat sa ramâna pe viata sef la SGG!
Ancheta DNA in prezent, se pare ca se  desfasoara pe doua directii, vizandu-l atat pe Gabriel Surdu fostul sef al  RAPPS, cât si pe seful direct al acestuia, Ion MORARU Secretar general al Guvernului.  Fost „combinator” sef al lui Nicu Ceausescu, actualul secretar general al Guvernului are,  experienta necesara pentru a face fata volumului imens de munca mai ales ca o face si in interesul propriei grupari transpartinice pe care o ajuta si pe care se bazeaza foarte mult,pe langa afacerile din mediul privat derulate  cu liberalul Vasile BLAGA sau alti grei ai politicii prin intermediul rudelor.
Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, s-a prezentat in ziua de 15 iulie 2015 la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar legal de achiziții IT pentru Ministerul Educației.    La intrare, Ion Moraru a declarat că a fost chemat pentru a fi audiat ca martor, însă nu a precizat în ce dosar. De ce oare? Surse din interior afirma ca a inceput sa scrie declaratii incendiare!
Ion MORARU acorda o atentie cu totul deosebita si asupra adjudecarii altor ”trofee” extrem de râvnite. Este vorba despre cele mai profitabile companii de stat, considerate adevarate „pușculițe”. Asa ca  in timp, Ion Moraru (pe care toata lumea din guvern il priveste cu teama si respect numindu-l “Nenea”)  si-a trimis nepotul consul la Chicago.Si-a plasat subalternii de la SGG in tot felul de CA-uri ale companiilor de stat. Asa ca „oamenii lui”  duc o viata lipsita de griji, mai ales ca iau numeroase lefuri de peste tot , ca sa nu mai vorbim de sporurile de conducere aferente. Iar dupa cum reiese din informatii, SGG-ul a ajuns o adevarata pepiniera de profitori pe care Ion Moraru i-a facut oameni, pe banii statului.

Firma “ Bucharest Arena” ii are ca actionari pe Dan Octavian COCIȘ, fost secretar de stat la SGG cu 19,89% din actiuni, Ion MORARU secretar gen.al SGG cu 18,89%, Valerian MAREȘ (19,89%), fostul patron al firmei Productie Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (19,89%),  Emil POP cu 19,89% si Anca MORARU, fiica lui Ion Moraru (1%),Vladimir Cristian SINGER, cu 0,55% din titluri.

Proprietarii, au achizitionat Palatul Stirbey in anul 2007, pentru 9 mil. de euro, si au investit inca 8-9 mil.euro,amenajand in cladire un restaurant de cinci stele si spatii de cazare in regim exclusivist. In aprilie 2010 au cerut insolventa firmei.
Lista fiind extrem de lunga, o sa ma refer la 2 cazuri, cele ale „regilor hartiilor” de la SGG. Primul este „nemuritorul” Dragos Condrea, actualul sef al Directiei Juridic Acte Normative, cel considerat nu cu multa vreme in urma drept omul de incredere al Elenei Udrea in timpul guvernarii Boc. Celalalt este Constantin Zorila, „jupânul” de la Directia care se ocupa cu publicarea actelor in „Monitorul Oficial” si, de asemenea, cu actele care intra in sedintele de Guvern. Ambii sunt foarte importanti, mai ales ca prin aceste posturi se poate controla tot ce intra, iese, se avizeaza sau nu, ca sa nu mai vorbim de eventuale antedatari. 

 Deci, cei doi asigura nu doar semnarea actelor normative si avizarea lor juridica, dar si publicarea si garantarea confidentialitatii. Iar sursele noastre sustin ca procedeaza astfel fara a iesi din ordinele sefului Ion MORARU.
Insa, desi sunt pasibili de amenda pentru intarzierile uriase cu care isi prezinta declaratiile de avere, Condrea si Zorila au poate motivele lor sa riste, tinand cont de functiile de conducere unde au fost trimisi de catre seful SGG. Functii care se pot regasi si in declaratiile de interese de pe site-ul ANI.
Constantin ZORILĂ se imparte intre functia de director la SGG si membru in conducerile de la Autoritatea Feroviara Romana, Consiliul Economic si Social, Hidroelectrica Serv SA sau ENEL ENERGIE SA.
Dragos CONDREA a prins posturi la conducerea RA-APPS , RA – Monitorul oficial, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor sau Transelectrica SA,realizand venituri lunare de cca. 30.000 lei numai din indemnizatii.

Iata ca vremurile s-au schimbat, insa cei doi fosti utecisti de frunte, Ion MORARU  seful SGG, si Ioan HIDEGCUTI fostul presedinte al Fondului Roman de Contragarantare sunt iar la conducere. Amandoi au pus-o de o afacere incredibila, aflandu-se in spatele celei mai moderne unitati private de invatamant preuniversitar romanesc, Liceul Teoretic National din Bucuresti,fiind  impreuna in combinatie cu „PDL-istul liberal” Vasile BLAGA.
Ioan Hidegcuti, este omul tuturor regimurilor. În regimul comunist a fost şeful Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). După Revoluţie a devenit „tehnocrat", ocupând funcţii de conducere, inclusiv de secretar de stat la Ministerul Culturii, Ministerul pentru IMM-uri şi Ministerul Economiei. A fost preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC), controlat de stat.
Societatea  Millenium Education SRL a fost înfiinţată în  aprilie 2012  de patru asociaţi, cu câte 25% din firmă. Printre ei, Ioan HIDEGCUTI ex-preşedintele FRC, şi Sebastian BLAGA (27 de ani,a studiat la München unde si traieste ,si a urmat cursurile Universităţii Tehnice, secţia Construcţii de maşini şi Management), fiul lui Vasile Blaga co-preşedintele PNL. Ceilalţi doi asociaţi sunt Mareş VALERIAN (63 de ani,fost partener cu Ion Moraru în firma Bucharest Arena SA )şi un anume Mihail BULDAN (54 de ani), din Câmpina.             Printre administratori întâlnim un manager de top: Emil Sabo (39 de ani),este un apropiat de-al lui Vasile Blaga. Sub mandatul acestuia la Ministerul Dezvoltării, a fost numit la şefia Companiei Naţionale de Investiţii si fost director general al CFR SA,peAnca Moraru (34 de ani), fiica actualului şef al SGG. Obiectul de activitate al firmei constă în servicii şi suport pentru învăţământ.

Cum  s-a înfiinţat in  2012 „Fundaţia pentru Educaţia Secolului XXI"

Aici, reprezentarea politică PDL-PSD este făcută de aripa feminină. Preşedinte este Silvia MORARU, soţia lui Ion Moraru, şef al Secretariatului General al Guvernului Ponta. Fostă directoare a Liceului „Tudor Vianu", Silvia Moraru este acum directoarea liceului privat. Vicepreşedinte al aceleiaşi fundaţii este Violett Margareta BLAGA - soţia liderului PDL Vasile Blaga. Printre membri, Daniela Camelia Lăscuţ ( fiica lui Ioan Hidegcuti) şi fosta prezentatoare tv, Dana Războiu.

Priviti si componenta CA al RA-APPS, care nu a luat nici o masura impotriva lui Georgian SURDU ( fostul director are dosar penal si se afla sub supraveghere judiciara) in privinta managementului dezastruos care a dus la pierderi de 41 mil. euro in ultimii 5 ani.
-Dragos CONDREA - membru CA, director al SGG,  si presedinte al Comitetului Director al CoNAS 
-Paul NAIDIN - membru CA,director din cadrul ORNISS
-Viorica PETRESCU - membru CA, șef Serviciul Financiar SGG
-Niculae TEODORESCU - membru CA, şef la Contencios şi Resurse umane SGG