Arhivă blog

miercuri, 15 august 2012

Buzau, dirijabil american pentru antrenamentul militarilor romaniSistemul Permanent de Supraveghere Terestră (PGSS) intrat în dotarea forţelor speciale din cadrul Armatei române a fost prezentat, ieri, la Buzău, jurnaliştilor acreditaţi la MApN.
14 militari români care urmează să fie dislocaţi luna viitoare pe Teatrul de Operaţii din Afganistan sunt antrenaţi de instructori americani la o unitate militară din Buzău în vederea folosirii unui aerostat militar de supraveghere aparţinând forţelor armatei americane. Aerostatul se poate ridica până la o înălţime de 900 de metri, are o rază de control de 10 kilometri şi este destinat supravegherii căilor de comunicaţii rutiere din Afganistan.
PGSS include baloane cu senzori ancorate fie prin cablu, fie pe structuri verticale. Acest sistem, care poate fi instalat şi dislocat rapid, întăreşte capacităţile de supraveghere şi recunoaştere şi furnizează comandanţilor o cât mai completă imagine a câmpului de luptă, pentru a proteja militarii de dispozitivele explozive improvizate (IED) şi de alte atacuri din partea insurgenţilor.
Echipamentul de spionaj va fi operat de militari români din Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA). Ei se află deja în Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru a opera Sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (Persistent Ground Surveillance System – PGSS), în sprijinul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate – ISAF.
Sistemul de supraveghere PGSS aflat în unitatea noastră este un sistem-şcoală, acesta este proprietatea Forţelor Armate al SUA şi se foloseşte pentru antrenamentul operatorilor români sub directa instruire a instructorilor americani. Instruirea este finanţată de SUA, iar desfăşurarea ei la Buzău a fost decisă avându-se în vedere costurile mai mici în comparaţie cu cele efectuate cu ocazia