Arhivă blog

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Turkey expels Israel’s ambassador over its refusal to apologize for Gaza flotilla raid


 photo by Reuters

by Al Arabiya And Agencies                                                                          Friday, 02 September 2011
ANKARA
Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a anuntat ca, in replica la refuzul Israelului de a-si cere scuze pentru raidul israelian din mai 2010 asupra flotilei turcesti pentru Gaza , Ankara impune o serie de sanctiuni, transmite Al Arabiya.In primul rand, si-a redus nivel de reprezentare in relatia dilomatica cu Israelul. In al doilea rand, va suspenda o serie de acorduri cheie din domeniul militar si comercial.

Turcia a mai subliniat ca nu renunta la a-i pretinde Israelului sa-si ceara scuze pentru interceptarea unui convoi international care incerca sa forteze blocada impusa Fasiei Gaza, in urma careia au fost ucisi noua pasageri turci in mai 2010. Anuntul facut vineri de Ankara reprezinta prima reactie oficiala dupa publicarea unui raport al ONU pe tema incidentului Mavi Marmara. Documentul subliniaza ca operatiunea Marinei israeliene a fost "excesiva", potrivit textului publicat integral joi de New York Times. 

In ciuda unui ultimatum lansat anterior de Turcia, Israelul ramane ferm in decizia de a refuza sa prezinte scuze oficiale, a declarat joi un oficial citat de Ynet.

Israel defiant: No apology to Turkey